![Kapibara](/media/lib/21/1200512906_633440-59bacdb911d62c69884d49518026b124.jpeg)
Król szczurów
16 stycznia 2008, 18:56Największym współcześnie żyjącym gryzoniem jest kapibara. W porównaniu do Josephoartigasia monesi jest jednak prawdziwą kruszyną, ponieważ waga tego ostatniego to 1000 kg. Skamieniałości sprzed 2 mln lat odkryto w Ameryce Południowej.
![Grafen pod mikroskopem. Widoczna falowa struktura materiału© Princeton University, Creative Commons](/media/lib/21/1200310631_864086-175e0f77fd7da4630b955ef80ab11627.jpeg)
Grafen - najlepszy z materiałów
14 stycznia 2008, 11:29Krzem wciąż pozostaje podstawowym materiałem używanym w elektronice i pomimo pojawiających się czasami głosów, iż jego czas dobiega końca, ciągły postęp technologiczny pozwala na znajdowanie kolejnych zastosowań dla tego materiału. Od pewnego czasu naukowcy zwracają coraz większą uwagę na grafen – dwuwymiarową strukturę atomów węgla ułożonych w heksagonalną sieć.
![© Sklathill](/media/lib/21/1200069859_009453-df88260b2fec06f36d19142059d9262c.jpeg)
Odchudzające myślenie
11 stycznia 2008, 16:11Ellen Langer, psycholog z Uniwersytetu Harvarda, postanowiła zbadać relacje, jakie zachodzą pomiędzy naszym umysłem, a naszym ciałem. Chciała sprawdzić czy to, w jaki sposób człowiek postrzega swoją aktywność fizyczną wpływa na to, jak jego ciało wygląda. Langer, autorka wielu ważnych i prowokacyjnych studiów, przyjrzała się pokojówkom.
![© Lin Pernillelicencja: Creative Commons](/media/lib/21/1200059594_269949-50886485e8421b63d09e4bb2d5eb4722.jpeg)
Wycieńczający słodzik
11 stycznia 2008, 13:45Nadmierne spożycie produktów bezcukrowych (słodzonych sorbitolem) może prowadzić do znacznej utraty wagi.
![Prototyp czującej protezy.](/media/lib/20/1199927943_564287-85eeb75a1c8b5e15b088bedfdf5c6035.jpeg)
Skóra zdjęta z robota
10 stycznia 2008, 01:17Jednym z ważniejszych wątków badań związanych z robotami jest nadanie maszynom jak największej liczby cech ludzkich. Mechaniczni pupile naukowców mają nie tylko wyglądać jak my, ale też widzieć, słyszeć czy czuć. Część badaczy zapomniała jednak, że podobne możliwości przydałyby się również osobom niepełnosprawnym. Sytuacja ta może ulec poprawie dzięki sztucznej skórze dla protez.
![Miniaturowa drukarka Polaroida.zdjęcie: Zink](/media/lib/20/1199836441_750681-473f4cf803944a4894732cb2fb6c1c16.jpeg)
Fotki jak z polaroida
8 stycznia 2008, 23:53Firma Polaroid planuje rozpoczęcie produkcji kieszonkowych urządzeń, które umożliwią – niczym w starych polaroidach – szybkie drukowanie odbitek z aparatów fotograficznych i telefonów komórkowych. Gadżet nie jest jednak zwykłą drukarką, która przeszła miniaturyzację. W urządzeniu tym bowiem po raz pierwszy wykorzystano technologię papieru termicznego firmy Zink Imaging.
![© WernerKrause](/media/lib/20/1199531249_526883-685faa1e2e824e567b3a0496c3b2a6c2.jpeg)
Emisja dwutlenku węgla zabija?
5 stycznia 2008, 11:01Mark Jacobson, profesor inżynierii cywilnej i środowiskowej z Uniwersytetu Stanforda, twierdzi, że odnalazł pierwszy dowód na bezpośredni wpływ emisji dwutlenku węgla na zwiększenie śmiertelności wśród ludzi. Nie jest to, jak sam podkreśla, czysta korelacja statystyczna ale związek przyczynowo-skutkowy.
![](/media/lib/20/1199374004_372006-3ae5500ff42e17b428ec09eacbf1fae8.jpeg)
Przyjaciel odstrasza choroby
3 stycznia 2008, 15:19Już po chwili zastanowienia przychodzi na myśl co najmniej kilka sposobów wydłużenia życia, np. dieta czy ćwiczenia. Okazuje się jednak, że równie korzystnie (jeśli nie lepiej) wpływa na nasze zdrowie posiadanie przyjaciół. Najbliżsi zmieniają biochemię mózgu oraz modyfikują działanie układu odpornościowego.
![](/media/lib/20/1199123443_452860-8910164c5f219dc6aa893e8766313ed7.jpeg)
Otyłym szkodzi bardziej
31 grudnia 2007, 17:43Jedzenie pokarmów obfitujących w tłuszcz i węglowodany bardziej szkodzi osobom otyłym niż szczupłym. Wywołuje u nich bowiem większe i utrzymujące się dłużej zmiany komórkowe.
![© Victor Keech](/media/lib/20/1198753143_187884-10bc91789fd48be174f64b4702550b7e.jpeg)
Pożyteczne gotowanie
27 grudnia 2007, 10:57Jak wielokrotnie słyszeliśmy, gotowanie warzyw niszczy ich składniki odżywcze. Nie wszyscy jednak zgadzają się z tą opinią. Włoscy naukowcy dowodzą, że poddanie warzyw działaniu wysokiej temperatury może zachować, a nawet zwiększyć ich wartość odżywczą w porównaniu z surowymi warzywami. Wszystko zależy od metody gotowania.